streda 14. augusta 2013

Konvencie pri pomenovaní súborov webovej stránky (Web)

Veľa tvorcov webových stránok používa na pomenovanie doplnkových súborov (obrázkov, súborov na stiahnutie a pod.) také názvy, ktoré im napadnú ako prvé. Urobíte lepšie, ak si osvojíte a začnete pri pomenúvaní súborov dodržiavať štandardné konvenčné pomenovania. Napríklad by ste mohli pridať predponu bn alebo ad pre reklamy do grafiky, ktorá indikuje, že sa jedná o banerovú reklamu. Ak používate náhľady obrázkov, na ich identifikáciu môžete použiť predponu tn (angl. thumbnail).

To isté platí pre názvy súborov samotnej stránky. Zaveďte spôsob na identifikáciu súboru podľa jeho mena. Napríklad, ak spúšťate rozsiahlu webovú stránku, pre každú stránku môžete zadefinovať konvenciu na pomenovanie založenú na dátume. Prvé tri písmená by tak mohli znamenať produkt alebo popis stránky, ďalšie dve čísla predstavovať rok a posledné číslo (čísla) by mohlo naznačovať mesiac.

Samozrejme, budete musieť navrhnúť systém pomenovania aplikovateľný na webové stránky vašej spoločnosti. Používanie konvencií v pomenovaní je nevyhnutné najmä vtedy, ak spolupracujete na projektoch s inými dizajnérmi. Bez konvencie môžete stráviť nadmerné množstvo času hľadaním správnych súborov.