pondelok 16. decembra 2013

Prečo nemôžem zmeniť veľkosť výberu? (Photoshop CS/CS2/CS3/CS4/CS5)

Adobe Phtohoshop si pamätá nastavenia, ktoré ste urobili pri práci a tieto nastavenia ostávajú uložené aj v prípade, že ste Photoshop vypli a znova spustili. Stalo sa vám už niekedy, že ste snažili urobiť obdĺžnikový výber a nech ste robili čokoľvek, nemohli ste zmeniť veľkosť výberu?

Na nasledujúcom obrázku je znázornený prípad, kedy je zvolený nástroj obdĺžnikový výber (Rectangular Marquee Tool), avšak veľkosť výberu je stále rovnaká.


Dôvod, prečo nemôžete zmeniť veľkosť výberu je, že ste pravdepodobne omylom zmenili štýl výberu na paneli s možnosťami nástrojov. Na nasledujúcom obrázku si všimnite, že je Style je nastavený na Fixed Size a parametre Width a Height majú nastavenú hodnotu 64 px. Preto nemôžete zmeniť veľkosť výberu.



Upravovať veľkosť výberu štandardným spôsobom budete môcť, až keď nastavíte Style na hodnotu Normal. V prípade, že si chcete uložiť nastavenie ľubovoľného nástroja pre budúce použitie, pozrite sa na náš starší článok zameraný na vytváranie predvolených nástrojov v Adobe Photoshop.