piatok 1. októbra 2010

Počítačový vírus dokáže zničiť atómovú elektráreň

Veľa počítačových vírusov sa snaží získať z vášho počítača nejaké citlivé informácie o vašej osobe, na základe ktorých by vám mohli neskôr podsúvať nežiadanú reklamu, alebo prístupové informácie k internet bankingu alebo čísla platobných kariet a podobne. Avšak v poslednom období sa po svete šíri vírus Stuxnet, ktorý má trošku iné zámery.

Tento vírus sa šíri už niekoľko mesiacov a je považovaný za prvú kyberbombu, keďže jeho cieľom je zničiť fyzické zariadenie. Američania vytvorili zvláštny tím na ministerstve pre vnútornú bezpečnosť, ktorý Stuxnet charakterizoval ako komplexný, využívajúci nové inteligentné triky k vlastnému utajeniu. K inštalácii používa ukradnuté certifikáty dôveryhodných firiem.

Vírus hľadá v počítači SCADA systém (na riadenie priemyselných zariadení). Šíri sa cez USB disky a využíva zatiaľ nezaplátané diery v systéme Windows. Indície vedú k tomu, že cieľom je napadnúť atómovú elektráreň Bushehr v Iráne.

Dá sa počítačovým vírusom zničiť atómová elektráreň? Napríklad, nesprávne zobrazená teplota v chladiacich blokoch môže spôsobiť prehriatie reaktorov.

Myslíte si, že je tento vírus dôvodom na obavy alebo je to len ďalšia z konšpiračných teórií?

Pozrite si kompletný článok Stuxnet – první počítačový virus určený k fyzickému zničení konkrétního cíle na stránkach zvedavec.org.