utorok 14. januára 2014

Poznáte rozdiel medzi výplňou a krytím? (Photoshop CS2/CS3/CS4/CS5)


Rozmýšľali ste niekedy nad tým, načo slúži možnosť Fill (výplň) na paneli s vrstvami? Na prvý pohľad má úplne rovnaký efekt ako možnosť Opacity (krytie), ktorá sa nachádza hneď nad ňou a jej úlohou je kontrolovať mieru priehľadnosti vrstvy. Ale je za tým viac.


Ak vrstve nastavíte Opacity na nejakú hodnotu, zmena sa aplikuje na celú vrstvu. Týmto sú ovplyvnené aj použité štýly vrstvy (layer styles) a zmiešavací mód (blending mode). Ak nastavíte hodnotu Fill, ovplyvníte len na zamaľované body a vektorové oblasti.

Napríklad, ak nastavíme hodnotu Fill pre vrstvu s vektorovou oblasťou (shape layer) na 66 % (nasledujúci obrázok vľavo), budú ovplyvnené len body, ktoré sú vyplnené vnútri oblasti. Efekt čierneho orámovania nastavený tej istej vrstve ovplyvnený nie je. Na obrázku vpravo je na 66 % nastavené Opacity, teda je ovplyvnené aj orámovanie.


Hodnoty Opacity a Fill pre vybranú vrstvu (inú ako vrstvu pozadia) nastavíte prostredníctvom panela Layers jednou z nasledujúcich možností:
  • použite bežec pre Opacity/Fill a nastavte percentuálnu hodnotu,
  • zadajte hodnotu Opacity alebo Fill do textového poľa,
  • podržte kurzor myši nad názvom možnosti (Opacity alebo Fill), stlačte ľavé tlačidlo myši a ťahaním zobrazenej ikony doprava zvýšite hodnotu, ťahaním doľava znížite hodnotu,
  • vyberte nástroj Move a na klávesnici napíšte číselnú hodnotu,
  • kliknite na tlačidlo Add A Layer Style a v menu vyberte možnosť Blending Options na úpravu zmiešavacieho módu a krytia pre celú vrstvu, alebo v časti Advanced Blending úpravte hodnotu Fill Opacity pre konkrétne položky.