štvrtok 25. novembra 2010

Zvýšte výkon počítača na Windows Vista alebo Windows 7

Jednou z výhod operačných systémov Windows Vista a Windows 7 je riadenie výkonu. V ostatných operačných systémoch Windows si musíte softvér na nastavenie výkonu zakúpiť od iných výrobcov.

Vo Windows Vista/7 je nástroj na analýzu výkonu súčasťou operačného systému a môžete sa k nemu dostať cez Control Panel. Postupujte podľa týchto krokov:
  1. Otvorte Control Panel a zvoľte Classic View
  2. Kliknite na Performance Information And Tools.
  3. V ľavej časti pod úlohami (Tasks) vyberte možnosť Advanced Tools.
Prvá položka, ktorú uvidíte, je Performance Issues. Ak na ňu kliknete, poskytne vám úplnú diagnostiku výkonu programov, ktoré sú nainštalované a spôsobujú spomalenie. Môžete ich buď nahradiť alternatívnym programom (napr. v prípade antivírusových programov) alebo ich úplne odstrániť, ak to nie sú pre vás kritické programy.

V prípade, že nechcete nahradiť alebo odstrániť takéto programy, môžete skúsiť pátrať a optimalizovať niektoré aspekty programov, či nájsť hlavnú príčinu ich spomaľovania. Ak sa chcete do toho pustiť, vráťte sa späť do Advanced Tools a v časti Event log zvoľte View performance details.

Prehľad problém vo Windows 7

Nasledujúca obrazovka vám zobrazí Even Viewer (časť Diagnosis-Performance). Môžete tu ďalej skúmať záznamy a zistiť, ktorý program alebo súčasť systému spôsobuje zníženie výkonu.

Na záver, ak odoberiete niektoré vizuálne efekty, zvýšite tým celkovú použiteľnosť systému. Niektoré vizuálne efekty môžete zapnúť/vypnúť kliknutím na Adjust The Appearance And Performance Of Windows.

A malá rada na koniec. Čím menej programov a služieb budete mať nainštalovaných vo vašom počítači, tým rýchlejšie bude fungovať. Správajte sa rozumne pri inštalovaní programov do vášho počítača.