utorok 25. januára 2011

Nepohyblivý vrchný riadok v tabuľke (Excel 2003/2007/2010)

Ak pracujete s rozsiahlymi tabuľkami, viete, že často je ťažké presne si zapamätať, aký typ dát máte v riadkoch a stĺpcoch, keď už sú menovky riadkov alebo stĺpcov v nedohľadne. Našťastie môžete riadky alebo stĺpce obsahujúce menovky znehybniť tak, že ich vždy budete vidieť.

Ak chcete znehybniť riadok, vyberte celý riadok alebo len bunku v stĺpci, ktorý je bezprostredne pod riadkom, ktorý chcete znehybniť. Potom vyberte z menu Window | Freeze Panes. V Exceli 2007 a 2010 choďte na kartu View a v skupine Window kliknite na tlačidlo Freeze Panes. V rozbaľovacom menu vyberte možnosť Freeze Panes. Excel vloží medzi riadky tenkú čiaru, aby sa zvýraznilo miesto, odkiaľ začínajú nepohyblivé oblasti.


Pri znehybnení stĺpca postupujte podobne. Vyberte stĺpec, ktorý chcete znehybniť, alebo kliknite do bunky, ktorá je vpravo vedľa stĺpca, ktorý chcete znehybniť. Ak budete chcieť neskôr zrušiť nehybné oblasti, vyberte v menu Window možnosť Unfreeze Panes (v Exceli 2007 a 2010 z rozbaľovacieho menu Freeze Panes vyberte Unfreeze Panes).

V Exceli 2007 a 2010 máte okrem možnosti Freeze Panes k dispozícii 2 možnosti navyše – Freeze Top Row a Freeze First Column, pomocou ktorých znehybníte vrchný riadok alebo prvý stĺpec bez ohľadu na to, kde v hárku sa nachádzate.