streda 26. januára 2011

Rýchle formátovanie cez Quick Apply (InDesign CS2/CS3/CS4/CS5)

InDesign poskytuje jednoduchý spôsob, ako vybrať a aplikovať štýl pre odsek, znaky a objekty. Príkaz Quick Apply eliminuje potrebu hľadať vhodný štýl v dlhých zoznamoch na paletách Paragraph Styles, Character Styles a Object Styles.

Výber štýlu pomocou Quick Apply urobíte takto:
  1. Pomocou nástroja Type vyberte text, ktorý chcete formátovať, prípadne ak chcete formátovať objekt, vyznačte ho pomocou nástroja Select.
  2. Z menu Edit vyberte Quick Apply, alebo stlačte [Ctrl][Enter] a kliknite na tlačidlo Quick Apply, ktoré sa nachádza na ovládacom paneli.
  3. Napíšte prvé písmeno z názvu štýlu, ktorý hľadáte v zozname Quick Edit. Ak máte viaceré štýly pomenované podobne, môžete napísať viac znakov v mene, alebo môžete prechádzať zoznam štýlov pomocou šípok dole a hore.

Aplikácia vybraného štýlu:
  • Stlačte [Enter] alebo kliknite na tlačidlo Quick Apply, ktorým aplikujete vybraný štýl a zatvoríte okno Quick Edit.
  • Ak stlačíte [Shift][Enter], štýl sa aplikuje, ale zoznam Quick Edit ostane otvorený.
  • Ak stlačíte [Alt][Enter], aplikujete štýl a zároveň odstránite všetky zmeny formátovanie nad rámec štýlu.
  • Ak stlačíte [Alt][Shift][Enter], aplikujete štýl a zároveň odstránite všetky zmeny formátovanie nad rámec štýlu ako aj znakové štýly.
  • Ak stlačíte [ESC], zatvoríte okno Quick Edit bez aplikovania štýlu.
Iná možnosť, ktorá vám umožní rýchlo a ľahko aplikovať štýl, je priradenie klávesovej skratky ku štýlu. Tu môžete natrafiť na problém, ak máte viac štýlov ako dostupných klávesových skratiek. Vtedy si spomeňte na Quick Apply.