pondelok 21. marca 2011

Preč s pozadím (Photoshop CS2/CS3/CS4/CS5)

Pri vytvorení nového dokumentu je vo Photoshope štandardne nastavená biela farba pozadia. S bielym plátnom sa ľahšie pracuje, ale často nastane problém, až keď výslednú grafiku vložíte na miesto jej finálneho určenia, kde sa biela nemusí hodiť a môže pôsobiť rušivo.

Bieleho pozadia sa môže zbaviť tak, že vytvoríte obrys objektu pomocou orezovej masky (clipping mask) alebo maskovaním pozadia cez alfa kanál. Použitie obidvoch týchto riešení je náročné na čas a nie vždy sú výsledky uspokojujúce. Namiesto toho je lepšie začať hneď na začiatku vytvorením transparentnej vrstvy:
  1. Zvoľte File > New a otvoríte dialógové okno New.
  2. Nastavte veľkosť obrázka, rozlíšenie a farebný mód. Potom v rozbaľovacom menu Background Contents vyberte možnosť Transparent.
  3. Kliknite na OK.

Takto vytvoríte dokument s transparentnou pracovnou vrstvou. Teraz potrebujete zabezpečiť, že to takto ostane aj v programe, do ktorého vložíte výslednú grafiku. Aby ste zachovali priehľadnosť pozadia, postupujte takto:
  1. Keď je vaša grafika pripravená na uloženie, zvoľte File > Save As.
  2. Zadajte meno súboru, pod ktorým si chcete grafiku uložiť. Z rozbaľovacieho menu vyberte TIFF formát a uistite sa, že možnosť Layers je zaškrtnutá.
  3. Kliknite na tlačidlo Save.
  4. Pri formáte TIFF sa vám zobrazí ešte jedno dialógové okno, kde zaškrtnite možnosť Save transparency.
  5. Kliknite na OK.
Ak teraz umiestnite grafiku v inom programe, v ktorom pripravujete finálny dokument (ako napríklad Adobe InDesign), obrázok bude vložený bez bieleho pozadia a priehľadné pozadie bude zachované.