štvrtok 21. apríla 2011

Digitálna fotografia nie je vždy taká, ako si myslíte

Digitálna fotografia, ktorú vidíte na LCD displeji fotoaparátu, sa zvyčajne líši od obrazu tej istej fotografie, ktorú vidíte na monitore počítača. LCD má všeobecne jasnejší obraz. Niektoré fotoaparáty umožňujú upraviť jas obrazovky, ale väčšina túto možnosť nepodporuje. Aby ste lepšie porozumeli vizuálnemu rozdielu medzi týmito dvomi zobrazeniami, skúste urobiť niekoľko záberov vonku, ktoré obsahujú štandardnú šedú kalibračnú škálu.

Urobte niekoľko záberov vašej kalibračnej škály pomocou bracketingu, a potom si poznamenajte, ktorý záber vyzerá najlepšie, keď si ich zobrazíte na vašom LCD displeji.

Ukážka bracketingu (zdroj: awbphoto.com)

Ďalej skopírujte snímky do počítača a znova si ich prezrite, tentokrát hodnoťte najlepšiu LCD snímku. Venujte zvláštnu pozornosť svetlosti a tieňom. Znova sa vráťte von a prezrite si najlepšiu LCD snímku a poznamenajte si, čo môžete a čo nemôžete vidieť v porovnaní so záberom na vašom monitore. V tomto teste by ste mali získať predstavu o tom, že všetko, čo vidíte, nie je to, čo vždy dostanete.