pondelok 4. apríla 2011

Použite špeciálne formáty buniek (Excel 97/2000/2003/2007/2010)

V Exceli môžete ľahko zmeniť formát bunky z meny (napr. dolár) na obyčajný text a opačne. Existujú však aj iné číselné formáty, ktorých použitie je výhodné pri zadávaní dát najmä v niektorých oboroch, ako je účtovníctvo alebo oddelenia ľudských zdrojov. Ak o týchto bunkových formátoch ešte neviete, mali by ste sa na ne pozrieť z blízka.

Otvorte dialógové okno Format Cells výberom Format | Cells z menu. (V 2007/2010 kliknite na kartu Home, potom kliknite na tlačidlo Format v skupine Cells a vyberte Format Cells z výsledného rozbaľovacieho zoznamu.)


V okne Format Cells kliknite na záložku Number a ak je to potrebné, vyberte zo zoznamu Category možnosť Special. Zoznam štandardne obsahuje štyri špeciálne formáty: PSČ, PSČ (bez medzery), telefónne číslo, telefónne číslo (dlhé). Tieto formáty pridajú pomlčky tam, kde sú potrebné a tiež nezmaž nuly na začiatku.

Ak máte Excel 2003 a vyššie, nájdete tam aj rozbaľovací zoznam pre miestna nastavenia. Ak zvolíte lokálne prostredie, ktoré používa rôzne formátovanie, povedzme pre telefónne čísla, formátovanie sa upraví tak, aby zodpovedalo lokálnemu prostrediu.