streda 1. júna 2011

Ako spočítať normostrany v dokumente (Word 2003/2007/2010)

Väčšina odborných alebo absolventských prác má presne definovaný minimálny rozsah, ktorý musí práca spĺňať. Kvôli objektívnosti sa tento rozsah udáva v normostranách (NS). Jedna normostrana má 1800 znakov vrátane medzier. Teraz už stačí len spočítať znaky a medzery :-). NS je tiež jednotka, ktorú používajú korektori pri výpočte ceny za jazykové korektúry.

Znaky a medzery v niekoľko stranovom dokumente určite nerátajte manuálne. Word ponúka funkciu, ktorá vám v dokumente zráta všetky znaky, slová, riadky a odseky.

Vo Worde 2010 je informácia o počte slov zobrazená v ľavom dolnom rohu aktuálneho dokumentu.


Ak však chcete získať podrobné informácie o dokumente, dvakrát kliknite na časť panela s informáciou o počte slov, čím zobrazíte okno Word Count, kde nájdete aj počet znakov vrátane medzier. Toto číslo stačí vydeliť 1800 a máte aktuálny počet normostrán. Vo Worde 2003 nájdete nástroj Word Count v menu Tools.

 
Nástroj Word Count zobrazí informáciu o celom dokumente. Ak chcete získať informáciu len o časti dokumentu, skôr ako kliknete na nástroj Word Count, vyznačte časť textu do bloku.

Keď už má vaša práca potrebný rozsah, nezabudnite, že kvalitná práca neobsahuje gramatické chyby. Na kontrolu gramatiky sa pozrieme nabudúce.