streda 20. júla 2011

Správne využitie vlastnosti Visible (ASP .NET)

Ak ste už podrobnejšie skúmali serverové ovládacie prvky v ASP.NET, pravdepodobne ste narazili na vstavanú vlastnosť Visible. Možno ste začali uvažovať, ako sa táto vlastnosť líši od nastavenia viditeľnosti v CSS. Koniec koncov, obe nastavenia umožnia nastaviť konkrétny element stránky na viditeľný alebo neviditeľný. Rozdiel je však v prevedení.

Aby sa stal prvok neviditeľným v CSS, nastavíte vlastnosť visibility na hidden (skrytú). S týmto nastavením prehliadač nezobrazí súvisiaci obsah. V ASP.NET dosiahnete nastavením vlastnosti Visible na False rovnaký výsledok. Majte však na pamäti, že s CSS sú prvky neviditeľné len na strane klienta a v skutočnosti nezabraňujú zasielaniu obsahu do prehliadača, resp. k inému používateľovi. Ovládací prvok Visible na druhej strane určuje, či ASP.NET zašle zobrazený obsah do prehliadača.

Ak teda nastavíte Visible na False, nebude konečné HTML obsahovať žiadne elementy súvisiace so serverovým ovládacím prvkom. Tento krok je dôležitý, ak potrebujete zaslať prehliadaču obsah na základe splnenej podmienky – napríklad na základe autentifikácie používateľa. Ak by si používateľ nechal zobraziť zdrojový kód webovej stránky, mohol by sa dostať k citlivým informáciám, ktoré boli skryté len pred zobrazením vo webovom prehliadači.