utorok 16. augusta 2011

Ochráňte BIOS heslom supervízora (bezpečnosť)

Ak spravujete počítače prístupné širokej verejnosti alebo počítače, ktoré sú sprístupnené mnohým zamestnancom, mali by ste týmto počítačom nastaviť BIOS heslo supervízora, aby ste im zabránili robiť zmeny v nastaveniach. Týmto krokom zabránite hackerom, vandalom alebo odchádzajúcim zamestnancom , aby zmenili v počítačoch základné nastavenia, prípadne im znemožníte zablokovať vám prístupu k BIOSu. Ak raz nastavíte toto heslo, musíte si ho dobre zapamätať, lebo ináč budete čeliť výzve, ako prelomiť toto bezpečnostné opatrenie.

Na mnohých počítačoch je možné vymazať z pamäte heslá a neštandardné nastavenia tým, že odpojíte napájanie od CMOS pamäte BIOSu. Niektoré počítače majú v sebe prepínač, ktorým odpojíte napájanie pre CMOS, zatiaľ čo iné je nutné odpojiť, či vybrať batériu. Laptopy majú lepšie bezpečnostné prvky než stolové počítače a môžu preto vyžadovať výmenu čipu.

Pevný disk v laptope môže byť tiež chránený heslom ak nastavíte BIOS heslo. Cesta k CMOS môže byť potom oveľa ťažšia. Vyhľadávanie návodov na prelomenie BIOS hesla na internete vás môže naviesť k tuctom stránok, ktoré ponúkajú bežné heslá alebo programy, ktoré sa môžu pokúsiť prelomiť vaše heslo, alebo služby, ktoré môžu odstrániť vaše heslo. Všetky tieto možnosti zahŕňajú určité riziko. Vyhnite sa preto týmto problémom nastavením a zapamätaním si BIOS hesla pre supervízora.