streda 10. augusta 2011

Prepojenie dvoch prezentácií (PowerPoint)

Počas prezentácie môžete získať väčšiu flexibilitu, ak pridáte odkaz na ďalšie prezentácie. Flexibilita spočíva v tom, že počas prezentácie sa môžete rozhodnúť, či odkaz na ďalšiu prezentáciu využijete alebo nie. Ak máte viac času, alebo ak sa divák opýta relevantnú otázku, kliknete na odkaz smerujúci k prezentácii na túto tému.

Až vysvetlíte tému, jednoduchým stlačením [Esc] ukončíte druhú prezentáciu a ocitnete sa späť na rovnakej snímke, ktorá obsahuje odkaz.

Skôr než nastavíte odkaz, potrebujete vytvoriť hlavnú prezentáciu. Potom ste pripravení vytvoriť odkaz na inú prezentáciu. Odkaz vytvoríte takto:

  1. Presuňte doplňujúce prezentácie, ak je to potrebné, do rovnakého priečinka ako hlavná prezentácia. Uloženie prezentácií v rovnakom priečinku zabráni nefunkčným odkazom, ktoré môžu vzniknúť, ak budete prezentáciu zdieľať s ostatnými.
  2. Vo svojej hlavnej prezentácii vložte ľubovoľný tvar (AutoShape), ktorý bude odkazom a zadajte text na označenie témy druhej prezentácie. Formátovanie textu a farieb zvoľte tak, aby boli jasné a čitateľné.
  3. Stlačte [Ctrl] K a otvoríte dialógové okno Hyperlink.
  4. Kliknite na tlačidlo Existing File Or Web Page na ľavej strane dialógového okna. Nájdite umiestnenie druhej prezentácie a kliknite na tlačidlo OK.


Vždy otestujte odkazy v prezentácii, aby sa ubezpečili, že fungujú. Po kliknutí na hypertextový odkaz, otvorí sa druhá prezentácia. V závislosti od verzie použitého Microsoft PowerPoint sa môže stať, že sa zobrazí dialógové okno vyžadujúce povolenie spustenia odkazu.