piatok 2. septembra 2011

Navigácia v tabuľke za polovičný čas (QuarkXPress 5/6/7)

Navigácia v QuarkXPress tabuľke sa môže zdať na prvý pohľad nepríjemná a zdĺhavá, ale ak dodržiavate určité zásady, je veľmi jednoduchá. Pravdepodobne ste si navykli používať napr. v Microsoft Worde klávesu [Tab] na prechod z jednej bunky tabuľky do druhej, ale tento príkaz bohužiaľ v QuarkXPress nefunguje. Namiesto toho vytvorí tabulátor v aktívnej bunke zarážku. Ak chcete v aplikácii QuarkXPress prejsť kurzorom na ďalšiu bunku bez použitia myši, stlačte [Ctrl][Tab]. Tento príkaz nefunguje vo verzii 6, ak sa nachádzate v prepojenej bunke.

Ak pracujete s tabuľkou a stlačíte [Shift][Tab], vytvoríte zarážku tabulátora so zarovnaním vpravo. Dosiahnete rovnaký efekt ako keď v textovom poli stlačíte [Shift][Tab].

Ak vám tieto klávesové príkazy nefungujú, existuje aj iná možnosť ako sa dostať z jedne bunky do druhej. Pre pohyb kurzora z jednej bunky do druhej použite kurzorové šípky. Opäť platí, že môže nastať výnimka, ak ste v prepojenej bunke verzie QuarkXPress 6. V takom prípade môžete odpojiť bunku cez nástroj Unlinking, rovnako ako odpojíte dve prepojené textové polia.