streda 21. septembra 2011

So štýlmi to ide rýchlejšie (Word 2003/2007/2010)

Pri práci s rozsiahlymi Word dokumentmi určite oceníte výhody, ktoré prinášajú štýly. Budete mať istotu, že všetky odseky sú naformátované rovnako a ak sa rozhodnete zmeniť písmo, tak zmeníte nastavenie štýlu a všetky odseky sa zmenia automaticky. V tomto článku vám ukážeme, ako môžete vo Worde vytvoriť vlastné štýly.
Ak chcete vytvoriť nový štýl pre odsek text, postupujte takto. Kliknite na kartu Home a v skupine Styles kliknite na malú ikonu so šípkou v pravom dolnom rohu. Na paneli Styles kliknite na tlačidlo New Styles.


Otvorenie dialógového okna Create New Style From Formatting Vám sprístupní nastavenia štýlu:
  1. V  textovom poli Name zadajte názov štýlu psTxtNrm. V zozname Style Type ponechajte nastavenie Paragraph.
  2. Vyberte (no style) zo zoznamu Style Based On. Zoznam Style For Following Paragraph by sa mal automaticky zmeniť na psTxtNrm.
  3. Použitie oblasť Formatting a tlačidla Format na nastavenie želaného formátu. Môžete napríklad prednastaviť 11-bodový Times New Roman.
  4. Kliknite na políčko OK.

Ak pracujete s Word 2003, z menu zvoľte Format l Styles And Formatting. Následne na paneli so štýlmi kliknite na New Style v Styles And Formatting. Od tohto bodu pokračujte rovnako ako v prípade programu Word 2007/2010.