piatok 28. októbra 2011

Pri zlom zaobchádzaní s USB kľúčom prídete o dáta

USB disk je skvelý vynález, ktorý umožňuje uložiť veľký množstvo dát na malom zariadení veľkosti kľúča alebo pera. Ako ste už určite zistili, správne ukladanie súborov na USB disky, pamäťové karty digitálnych fotoaparátov alebo MP3 prehrávačov môže byť niekedy zradné. Podľa našich skúseností skutočným problémom zvyčajne nie sú uložené súbory, ale samotný proces ukladania.

Skôr než môžete začať používať USB zariadenie zapojené do voľného USB portu na vašom počítači, musí byť operačným systémom rozoznané ako nový disk. Po pripojení USB zariadenia USB zobrazí Windows 7 úvodnú správu o pripojení vymeniteľného disku. Nový disk si môžete nájsť kliknutím na Tento počítač, kde hľadajte vymeniteľný disk alebo nové písmeno jednotky. Ak chcete uložiť súbory na vymeniteľný USB disk, tak kliknite pravým tlačidlom myši na vybraný súbor, v kontextovom menu vyberte Send To a z ponuky vyberte možnosť Removable Disk. 

Aby ste zabezpečili, že sú vaše dáta uložené, musíte počítaču umožniť ukončiť komunikáciu s novou jednotkou ešte pred jej odstránením. Najčastejšou príčinou straty dát pri ukladaní na USB zariadenia je nesprávne odstránenie disku. Po dokončení kopírovania súborov, napríklad prezentácie PowerPoint, dokumentu Word alebo tabuľky Excel na vaše USB zariadenie je dôležité, aby ste klikli na ikonu USB, ktorá je zobrazená na paneli úloh systému Windows a vybrali príkaz Safely Remove.



Windows následne uloží dáta a odstráni disk. Keď sa to vykoná, uvidíte potvrdzovaciu správu. Až teraz môžete fyzicky odpojiť USB zariadenie z počítača. Ak zariadenie odstránite skôr, riskujete stratu súborov.