štvrtok 20. októbra 2011

Šetrite stromy: Tlač dvoch stránok na jeden list (Excel 2003/2007/2010)

Nie vždy zaberajú tabuľky v Exceli úplne celý list papiera. Ak váš zošit obsahuje 10 listov, ktoré chcete vytlačiť, všetky zaberajúce menej ako polovicu listu papiera, je to veľa nevyužitého miesta. Obojstranná tlač (duplex) pomôže, ale nie každá tlačiareň poskytuje takúto možnosť.

Namiesto toho môžete zmeniť možnosti tlače tak, aby ste tlačili dve alebo viac stránok na jeden list papiera. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Spustite aplikáciu Excel a otvorte zošit, ktorý chcete vytlačiť.
  2. Z menu zvoľte File | Page Setup a otvorte dialógové okno Page Setup.
  3. Kliknite na kartu Sheet a potom kliknite na tlačidlo Options. Zobrazí sa dialógové okno Document Properties pre vašu predvolenú tlačiareň.
  4. Na karte Layout vyberte možnosť 2 z rozbaľovacieho zoznamu Pages Per Sheet.
  5. Kliknite dvakrát na tlačidlo OK, zatvoríte dialógové okná a vrátite sa do zošita.

Po vytlačení zošita, uvidíte na jednom liste papiera dve stránky. Všimnite si, že náhľad pred tlačou nebude odrážať túto zmenu, pretože nastavenie je vlastne nastavenie tlačiarne a nie Excelu. Tiež, v závislosti na možnostiach vašej tlačiarne, môžete mať možnosť tlače viac než dvoch stránok na jeden list. Majte na pamäti, že tento trik vytlačí vaše stránky tak, ako sú s hlavičkami a pätami. Takže ak tlačíte dve stránky na jeden list papiera, budete mať dve hlavičky a päty na stránke,

Excel 2007/2010

Ak chcete otvoriť dialógové okno Print Setup v programe Excel 2007/2010, prejdite na kartu Page Layout. V skupine Page Setup kliknite na ikonu v pravom dolnom rohu skupiny. Uvidíte dialógové okno Print Setup, kde máte prístup k tlačiarni možnosti.