štvrtok 3. novembra 2011

Aká databáza je správna pre webové stránky (SQL)

Pre webové stránky, ktoré vyžadujú vysoký výkon, používajte relačný databázový systém (RDBMS), ako je Oracle, Microsoft SQL Server, alebo open source alternatívy, ako MySQL alebo PostgreSQL. Tieto programy spravujú interakcie s databázou, takže vaše webové stránky funguje správne, aj keď k ním pristupuje veľa ľudí súčasne.

Existujú dva hlavné dôvody, prečo niektorí vývojári webových stránok nepoužívajú databázové programy:
  • Naučiť sa používať ich správne môže byť pre nich časovo náročné.
  • Niektoré web hostingové firmy môžu vyžadovať príplatok za používanie databázy.

Preto niektorí vývojári používajú textové súbory s oddeľovačmi a iné súborové riešenie, alebo súborové databázové programy určené predovšetkým pre stolné počítače (pracovné stanice), ako sú napríklad Microsoft Access súbory (tzv. mdb súbory).

Skôr než sa rozhodnete začať s takýmto riešením, majte na pamäti, že webový hosting vám môže umožniť prístup k open source databáze bez akýchkoľvek ďalších nákladov, zatiaľ čo použitie mdb súbory môžu vyžadovať poplatky. Okrem toho mdb súbory nie sú vhodné pre ukladanie naozaj veľkej databázy a niekedy dôjde k poškodeniu, ktoré je nutné opraviť pomocou aplikácie Access. V každom prípade, žiadne z týchto riešení nedokáže spracovať veľkú prevádzku ako skutočný systém RDBMS.