pondelok 2. januára 2012

Fotoaparát suchý aj v daždi a snehu

Keď sa chystáte fotografovať do prírody, musíte byť pripravení aj na horšie podmienky. Malé prehánky sa môžu objaviť bez varovania, hoci dážď nebol v predpovedi počasia. Trochu kvapiek by vás nemuselo odradiť. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby váš fotoaparát ostal suchý. Ak je dážď slabý alebo je hmlisté počasie, môže použiť baseballovú čiapku so širším okrajom. Tá ochráni telo fotoaparátu aj objektívu pred vlhkosťou.

Ak je dážď mierny, môžete skúsiť tenké uzatvárateľné plastové vrecko. Uistite sa, že je dostatočne veľké, aby vám umožnilo pohodlnú manipuláciu s ovládacími prvkami fotoaparátu. Tiež nezabudnite dobre natiahnuť plastové vrecko pred objektívom, aby sa zabránilo možnému skresleniu pri fotografovaní. Aj keď igelitové tašky nemusia byť opticky dokonalé, dosiahnete lepší výsledok, ako keby ste neurobili žiaden záber.

Ak nemáte uzatvárateľné plastové vrecko poruke, môžete použiť plastovú fóliu ako obal na fotoaparát. Táto fólia je zvyčajne tenšia, a teda opticky lepšia ako igelitové vrecko. Jej schopnosť udržať vodu von (a umožňujú zachytiť jasnú snímku) závisí na tom, ako dobre si zabalíte fotoaparát.