štvrtok 29. marca 2012

Nezaťažujte návštevníkov vašej stránky videom, ak je k dispozícii text (web)

V týchto dňoch je spoločný trend na internete uverejňovať niektoré informácie len vo forme videa. Kliknete na odkaz, ktorý vás má zaviesť k zaujímavému článku a odrazu sa zobrazí okno so známou vetou, že video sa objaví čoskoro, alebo že si budete musieť stiahnuť a nainštalovať modul, ktorý video prehraje.

Je zrejmé, že možnosť zobraziť video na webových stránkach ponúka veľa možností. Ak však video zobrazuje len hovoriace hlavy čítajúce text, prečo nedoplniť na stránku aj text (alebo aspoň voľbu na výber textovej verzie)?

Tu sú niektoré dôvody, prečo by ste si mali premyslieť, či je vhodné návštevníkom stránok vnucovať textové informácie vo forme videa, v ktorom im tieto informácie niekto prečíta:

  • Mnoho používateľov si necháva v počítači vypnutý zvuk, aby predišli rušeniu spolupracovníkov, členov rodiny alebo susedov.
  • Správanie ľudí je iné, keď používajú internet oproti tomu, keď sledujú televízor. Na internet chodia hlavne vtedy, keď chcú okamžité informácie. Preto rýchlo vyhľadávajú, čo potrebujú, prostredníctvom rýchleho pohľadu na text. Informácie sa vo videu hľadajú výrazne ťažšie.
  • Aj pri vysokorýchlostnom internetom pripojení mnohí používatelia neoceňujú nadbytočný prenos dát spôsobený videom.
  • Ešte aj dnes mnoho ľudí používa pomalé dial-up pripojenie.
  • Zvyšujúci sa počet používateľov prehliada web pomocou vreckových zariadení, ktoré majú nižšiu priepustnosť ako ponúkajú bežné webové prehliadače.
Ak používateľ nemá najnovšiu verziu modulu (plug-inu) na prehrávanie videa, je málo pravdepodobné, že bude čakať na stiahnutie, najmä ak je v zhone. Zrejme len zruší vašu stránku a pôjde hľadať informáciu niekam inam.