pondelok 4. júna 2012

Ochráňte snímky pred náhodnou zmenou (PowerPoint 2003/2007/2010)

Pri zdieľaní prezentácie očakávate, že niekto bude ďalej s prezentáciou pracovať a upravovať ju. Avšak, môže sa stať, že zablúdenie myšou zmení vzhľad snímky, presunie graf mimo očakávanej pozície a pod. K dispozícii je jednoduchý spôsob, ako ochrániť svoje snímky pred nežiaducimi zmenami.

  1. Otvorte svoju snímku v normálnom zobrazení (View | Normal) a zmenšite ju tak, že môžete vidieť celú snímku.
  2. Zvoľte Insert | Picture | AutoShapes a na paneli AutoShapes kliknite na tlačidlo Basic Shapes a vyberte Rectangle. (Vo verzii 2007 prejdite na kartu Insert, v skupine Illustrations kliknite na tlačidlo Shapes a z ponuky vyberte Rectangle.)
  3. Kliknite a nakreslite obdĺžnik, ktorý pokryje celú vašu snímku až za jej okraje.
  4. Dvakrát kliknite na obdĺžnik a v dialógovom okne Format AutoShape kliknite na záložku Colors and Lines (Vo verzii 2007 kliknite na Drawing Tools karty Format, prejdite do skupiny Shape Styles.)
  5. Nastavte farbu na bielu a transparentnosť na 99%, farbu čiary nastavte na No line a kliknite na Ok.
  6. Kliknite pravým tlačidlom myši na obdĺžnik a z ponuky vyberte Order | Bring To Front.

Teraz máte vytvorený neviditeľný automatický tvar, ktorý prekrýva snímku, takže iní používatelia nemôžu klikať na objekty pod ním. Majte na pamäti, že sa jedná o rýchly a jednoduchý spôsob, aby sa zabránilo nechceným úpravám. Používatelia môžu jednoducho odstrániť automatický tvar a znova pristupovať k objektom pod ním. Pre lepšiu ochranu, zvážte ochranu súboru heslom.