utorok 8. januára 2013

Aj notebook treba správne zabezpečiť

Nemali by byť váš prenosný počítač a handheld zabezpečené rovnako kvalitne ako aj váš stolný počítač doma alebo v kancelárii? Áno aj nie. Mobilita prenosných počítačov ich robí viac náchylné na rôzne bezpečnostné útoky. Preto by ste mali byť obzvlášť obozretní a aplikovať všetky bežné bezpečnostné praktiky. Navyše by ste mali uvažovať aj o situácii, že váš prenosný počítač sa stratí alebo ho niekto ukradne.

Zámky na kábli sú výborné v situácii, kedy potrebujete nechať prenosný počítač bez dozoru – musíte ich však správne používať. Napríklad, ak priviažete zabezpečovací kábel okolo nohy nie príliš ťažkého stola. Zlodej môže veľmi ľahko presunúť kábel aj s počítačom k zemi. Potom už stačí len mierne nadvihnúť stôl a odísť s prenosným počítačom aj so zabezpečovacím káblom.

Iný spôsob je použitie sledovacieho softvéru, ako je Computrace a zTrace. Tieto programy „zavolajú domov“ po prvom pripojení sa počítaču k internetu. Viac informácií nájdete na stránkach www.absolute.com a www.ztrace.com.