streda 16. januára 2013

Používajte štrukturálne a obsahové prvky (xml)

Pri modelovaní dát v XML je dôležité správne používať štruktúru a obsah. Pamätajte, že časť významu XML je v tom, že oddeľuje obsah od formátu, čo vám umožní raz zapísať obsah, a potom použiť formátovanie cez štýly pre viaceré výstupy.

Vždy najprv analyzujte obsah, aby ste zistili do akej kategórie daná časť informácie patrí. Ak je komponent obsahovo špecifický, dajte elementu názov, ktorý odráža obsah. Napríklad, inštancia popisujúca auto má prvok s názvom <prevodovka> s hodnotou atribútu "typ (manualna | automaticka)". Na druhej strane, všeobecné informácie, ktoré nie sú kľúčové pre špecifickú časť auta, môžu byť jednoducho označené ako <section>, ktorý je založený na štruktúre a nie špecifickom obsahu.

Ak formalizujete svoje elementy podľa štandardnej klasifikácie, potom môžete použiť tento slovník ako sprievodcu pri vytváraní nových alebo súvisiacich dát. Napríklad, výrobca liečiv používa frázu "indikácie a aplikácia" v dokumente pre odborníkov v zdravotníctve, ale termín "použitie" v informácií pre pacientov. Ale obidve sa týkajú rovnakej informácie. Takže, ak by sa použil element <indikacia> v schéme v jednom prípade, musí sa použiť rovnaký názov elementu aj v inom. Ak je typ obsahu rovnaký, názov elementu je rovnaký, a to aj v prípade, že určený výstup sa môže líšiť. To zvyšuje schopnosť vyhľadávať, kombinovať a opakovane využívať informácie podľa potreby.