štvrtok 22. augusta 2013

Čistenie disku má výhody (Microsoft Windows)

Čistenie disku je niečo, čo by mal robiť každý používateľ. Dokonca aj vysokokapacitné disky so stovkami voľných GB budú fungovať efektívnejšie, ak sa odstránia nepotrebné súbory. Väčšina používateľov vie vysypať Kôš, ale Windows XP a staršie verzie systému Windows ponúkajú priamy spôsob odstránenia dočasných súborov z rôznych miest.

Dvakrát kliknite na ikonu Tento počítač, pravým tlačidlom kliknite na disk, ktorý chcete vyčistiť a z menu vyberte Properties. Kliknite na položku Disk Cleanup na záložke General a označte položky, ktoré chcete odstrániť. V systéme Windows XP si môžete vybrať odstrániť Downloaded Program Files, Temporary Internet Files, Offline Web Pages, Microsoft Error Reporting Temporary Files, súbory Office Setup, Kôš, dočasné súbory (Temporary Files), Web Client /Publisher Temporary Files a Catalog Files For The Content Indexer. Môžete takisto skomprimovať súbory, ktoré sa len používajú zriedkavo.


Kliknite na každú z ponúkaných možností a v dolnej časti okna sa zobrazí stručné vysvetlenie k súborom, ktorých sa to týka. Môžete sa rozhodnúť, čo všetko chcete odstrániť. Niektoré nevýrazné problémy s operačným systémom môžu byť často vyliečené vyčistením starých súborov. Napríklad, používatelia môžu mať problémy so zobrazovaním zdrojového kódu pre webové stránky v Poznámkovom bloku. Čistenie Temporary Internet Files je často jediným spôsobom, ako opraviť tento problém. Disk Cleanup môžete pridať k naplánovaným úlohám (Scheduled Tasks), aby sa zabránilo problémom skôr, než sa objavia.