streda 25. augusta 2010

Tip: Ako vytvoriť textovú bublinu a zmeniť jej tvar (Word 2000/2002/2003/2004/2007/2010)


Do dokumentov môžete pridať textové polia, ktoré nebudú mať štandardný obdĺžnikový, ale tvar bubliny. Najprv si potrebujete zobraziť panel Drawing (ak už ho nemáte zobrazený). Panel Drawing zobrazíte tak, že kliknite na tlačidlo Drawing na paneli s nástrojmi.


Na paneli Drawing kliknite na tlačidlo AutoShapes a v menu zvoľte Callouts. Podmenu Callouts obsahuje kolekciu rôznych tvarov bublín.



Vyberte si ľubovoľnú bublinu a kliknite na miesto v dokumente, kam chcete bublinu vložiť (alebo kliknite a ťahajte myšou, aby ste nastavili výsledný rozmer bubliny). Word následne umiestni do vnútra bubliny kurzor a môžete začať písať a upravovať text rovnako, akoby ste pracovali s bežným textovým poľom.

Vo Worde 2007/2010 pridáte bublinu tak, že kliknite na kartu Insert a v skupine Illustrations kliknete na tlačidlo Shape. Následne si môžete vybrať na rozbaľovacej palete v sekcii Callout ľubovoľnú bublinu. Kliknutím a ťahom myšou nakreslíte bublinu v dokumente.



Ak vytvoríte bublinu s textom a neskôr sa rozhodnete, že chcete zmeniť jej tvar, vyberte takúto bublinu, kliknite na tlačidlo Draw na paneli Drawing. V menu zvoľte možnosť Change AutoShape a vyberte z ponuky nový tvar bubliny.

Vo Worde 2007 zmeníte tvar bubliny tak, že bublinu vyznačíte a kliknete na tlačidlo Change Shape na karte Format v skupine Text Box Styles. Vo Worde 2010 sa tlačidlo Change Shape nachádza v kontextovom menu, ktoré dostane tak, že na karte Format, v skupine Insert Shape kliknete na tlačidlo Edit Shape.