štvrtok 5. decembra 2013

Flexibilný dizajn pomocou ukotvených objektov (QuarkXPress)

Ukotvený objekt alebo riadková grafika (inline graphic) sú také, ktoré môžete prilepiť alebo ukotviť k textovému rámu alebo textovej ceste. K takýmto objektom patrí čiara, obrazový rám, textová cesta, tabuľka, skupina alebo iný útvar (shape). Ukotvené objekty sa správajú ako znaky, a preto sa môžu presúvať s textom, ak sa text presunie ďalej. Zároveň zostávajú aj naďalej editovateľné.

Na ukotvenie objektu k textu vyberte nástroj Item spomedzi nástrojov (toolbox). Potom vyberte objekt, ako napríklad zaujímavý obrázok, a stlačte [Ctrl] C alebo ho vystrihnite pomocou [Ctrl] X. V ďalšom kroku vyberte nástroj Content a kliknite do textového rámu alebo na textovú cestu, aby ste vytvorili bod vloženia (insertion point). Nakoniec stlačte [Ctrl] V a vložíte vybraný obrázok. Tento objekt (obrázok) je teraz vložený ako ukotvený.

S ukotvenými objektmi môžete robiť takmer čokoľvek. Môžete meniť ich rozmery, rotovať ich, pridať im orámovanie či zmeniť ich farbu. Môžete tiež meniť ich obsah, tvar alebo im pridať zaoblené rohy.