streda 4. decembra 2013

Pohyb po obrázku pomocou palety Navigator (Photoshop CS/CS2/CS3/CS4/CS5)

Keď potrebujete upraviť veľmi jemné detaily obrázku vo Photoshope, tak vám určite pomôže nástroj lupa, ktorým môžete zväčšiť časť obrázku. Avšak pri zväčšovaní je niekedy problém zorientovať sa, v ktorej časti obrázka sa práve nachádzate. Presúvaním sa po obrázku pomocou posuvných panelov zbytočne strácate čas. Existuje aj pohodlnejší spôsob – paleta Navigator.

Paletu Navigator zobrazíte tak, že kliknite v menu Window | Navigator. Náhľad celého obrázka sa zobrazí na palete a okraj (štandardne červený) ohraničí oblasť, s ktorou práve pracujete. Ak sa chcete rýchlo presunúť do inej časti obrázka, kliknite do palety Navigator a presuňte rám do inej časti.


Pomocou tejto palety môžete približovať a vzďaľovať oblasť ohraničenú rámom pomocou posúvnika (Zoom slider), textového poľa alebo tlačidiel zväčšiť/zmenšiť (zoom in/out). Všetky tieto ovládacie prvky sa nachádzajú v dolnej časti palety Navigator.

Ak chcete rýchlo zväčšiť obrázok na 3200 %, čo je maximálna miera priblíženia, stlačte CTRL a kliknite do náhľadu obrázku v palete Navigator.