pondelok 9. decembra 2013

Zmena klávesnice vo Windows 7

Potrebovali ste niekedy zmeniť klávesnicu z jedného jazyka na iný vo Windows 7? Väčšina používateľov si vystačí s 1 predvoleným jazykom. Prvé problémy nastanú, keď potrebujete napísať nejaký špeciálny znak a ten sa na vašej klávesnici nenachádza. V takom prípade si potrebujete prepnúť klávesnicu, prípadne nainštalovať novú klávesnicu.

Najjednoduchší spôsob ako prepnúť klávesnicu je kliknúť na ikonu jazyka na paneli úloh. K zmene nastavanie sa viete preklikať aj cez ponuku Start | Control Panel. V sekcii Clock, Language, and Region kliknite na Change keyboards or other input methods.


Otvorí sa vám okno, kde sa dajú zmeniť regionálne nastavenia vrátane klávesnice. Kliknite na tlačidlo Change keyboards, ktoré sa nachádza vo vrchnej časti okna.


V nasledujúcom okne Text Services and Input Languages už viete v hornej časti zmeniť jazyk klávesnice, ktorý sa bude štandardne používať ako predvolený.


Inštalácia novej klávesnice


Ak chcete pridať iný jazyk, kliknite na tlačidlo Add. V zozname vyberte krajinu a klávesnicu, ktorú chcete nainštalovať a kliknite na tlačidlo OK. V prípade, že chcete niektorú z nainštalovaných klávesníc odinštalovať, tak ju vyberte v zozname Installed services a kliknite na tlačidlo Remove.

Nepodarí sa vám však odinštalovať klávesnicu, ktorá je nastavená ako predvolená (na obrázku hore anglická klávesnica). Najprv musíte zmeniť predvolenú klávesnicu za inú a až tak ju môžete dať odinštalovať.

Zmena klávesnice klávesovou skratkou

Posledný spôsob ako prepnúť klávesnicu je pomocou klávesovej skratky. V operačných systémoch Windows sa predvolene používa skratka ľavý ALT + Shift. Túto skratku si môžete zmeniť rovnako v okne Text Services and Input Languages, ako sa pridáva nová klávesnica, akurát kliknete na záložku Advanced Key Settings.



V časti Action vyberte Between input languages a kliknite na tlačidlo Change Key Sequence. Otvorí sa okno, kde môžete zmeniť klávesovú skratku na CTRL + Shift.

Reklama: Byty v Košiciach na predaj