utorok 17. decembra 2013

Jednoduché spájanie viacerých buniek do jednej (Excel 2003/2007/2010)

Excel umožňuje ľahko skombinovať údaje uložené v samostatných bunkách do jednej bunky. Existujú dva spôsoby, ako spájať informácie – pomocou funkcie CONCATENATE alebo pomocou znaku (&), čiže operátora pre zreťazenie.

Aby sme si to ukázali názorne, povedzme, že názov listu ukladá meno a priezvisko v dvoch stĺpcoch. Krstné mená sú uložené v stĺpci A, priezviská sú uložené v stĺpci B. Projekt, na ktorom pracujete, vyžaduje, aby ste dáta spojili do formátu "Priezvisko, Krstné meno".



Ukážeme si obe techniky pre zreťazenie. Najprv zadajte meno v stĺpci A a priezvisko v stĺpci B tak, ako sme popísali. Potom v bunke C2, zadajte nasledujúci vzorec:

=CONCATENATE (B2;", ";A2)

Všimnite si, že sme odkazy na bunky spojili s textovým reťazcom, čiarkou a medzerou, ktoré oddeľujú priezvisko a krstné meno. Hoci sme to teraz neukázali, môžete tiež reťaziť číselné dáta. Funkcia CONCATENATE môže prijať až 30 argumentov.

Aby ste získali rovnaký výsledok pomocou operátora na zreťazenie, zadajte nasledujúce:

=B2&","&A2


Pomocou tohto prístupu tiež môžete reťaziť číselné dáta a nie je tu obmedzenie na 30 položiek. Tieto techniky pre kombinovanie dát môžete v použiť Exceli 2007/2010 rovnako ako aj v starších verziách.