utorok 12. októbra 2010

Nenechajte Word uložiť si vaše osobné údaje (Word 2003/2007/2010)

Program Microsoft Word automaticky ukladá skryté informácie (metadáta) do dokumentov, aby sa dokumenty ľahšie triedili a lokalizovali. Metadáta obsahujú informácie, ako sú napr. mená autorov a editorov alebo hlavičky e-mailov. Pokiaľ by ste chceli obmedziť ukladanie týchto informácií v dokumentoch, program Word môžete nakonfigurovať tak, aby počas procesu ukladania, odstránil tieto metadáta z dokumentu.

Ak chcete šíriť svoje dokumenty bez poskytovania týchto osobných informácií, v programe Word 2010 kliknite na kartu File, v ľavom menu kliknite na položku Info a následne na tlačidlo Check for Issues. (V tejto časti môžete tiež nastaviť, aby bol dokument kompatibilný so staršími verziami Wordu.) V kontextovom menu vyberte možnosť Inspect Document.


Zobrazí sa vám okno Document Inspector. V tomto okne sú jednotlivé metadáta usporiadané do skupín a vy môžete určiť, aký typ informácií chcete v dokumente vyhľadať.



 Po kliknutí na tlačidlo Inspect sa zobrazí okno s nájdenými informáciami.


Ak boli nájdené metadáta, môžete  ich odstrániť kliknutím na tlačidlo Remove All vedľa skupiny.

Vo Worde 2007 kliknite na tlačidlo Office a vyberte Prepare | Inspect Document (ako prvé, môžete byť vyzvaní na uloženie zmien). Kliknite na tlačidlo Inspect, potom na tlačidlo Remove pri všetkých skupinách skrytého obsahu, ktoré chcete odstrániť.

Vo Worde 2003 postupujte podľa nasledujúcich krokov:
  1. Z menu vyberte Tools | Options a otvorí sa vám dialógové okno Options,.
  2. Kliknite na kartu Security (Zabezpečenie).
  3. Na paneli Privacy Options, zaškrtnite políčko Remove Personal Information From This File On Save a kliknite na tlačidlo OK.
Pri každom uložení dokumentu, toto nastavenie odstráni vlastnosti súboru (t. j. polia autor, manažér, spoločnosť, autor posledného uloženia, ktoré sa nachádzajúce vo vlastnostiach). Navyše mená spojené so sledovanými zmenami, komentármi a verziami sú zmenené na Autora, hlavičky e-mailu, ak sú, budú tiež odstránené. Toto nastavenie zostáva v platnosti pre všetky dokumenty, pokým ho nezrušíte.