utorok 26. októbra 2010

Prečo je vzdelávanie metódou Mentored Learning unikátne?

Väčšina vzdelávania v IT alebo aj na vysokých školách prebieha podobnou ak nie identickou (pedagogickou) formou ako vzdelávanie detí. Výsledky v prípade dospelých študentov nie vždy zodpovedajú úsiliu, ktoré do vzdelávania vložili oni a ich učitelia. Zamýšľali ste sa, prečo je to tak?

Andragogika, veda o vzdelávaní dospelých, berie do úvahy rôzne tempo učenia a rôzny čas potrebný na naučenie sa učiva. Dôraz kladie na prispôsobovanie učiva jednotlivcovi a nie naopak – učíte sa to, čo naozaj potrebujete, čo je dôležité a nie to, čo si iní myslia, že potrebujete vedieť.

Ak ste už absolvovali IT školenie, určite viete, aké sú najväčšie negatíva tradičnej výučby. Študentov najčastejšie trápi, že:
  • termín kurzu určuje škola a musia si prispôsobiť svoj pracovný harmonogram,
  • ani po registrácii nemajú záruku, že sa kurz otvorí v prípade nízkeho počtu záujemcov,
  • tempo, ktoré zvolí inštruktor nemusí vyhovovať ich schopnosti prijímať nové informácie,
  • niekoľkodňové kurzy sú pre nich časovo náročné a vyčerpávajúce.
Metóda Mentored Learning je unikátna práve z dôvodu, že je založená na poznatkoch z andragogiky, a tým mení viaceré negatíva bežného IT školenia na pozitíva.



Mentored Learning výučba prebieha na dvoch monitoroch. Na jednom monitore má študent prístup k videoobsahu (videotréner, vysvetľujúce texty, vzorové príklady, simulácie, priebežné testy), ktorý je rozdelený do krátkych interaktívnych blokov. Na druhom monitore si môže naštudovaný materiál priebežne prakticky skúšať. Tento spôsob umožňuje študentom v krátkom čase zvládnuť nové témy a vyskúšať si ich toľkokrát, koľko potrebujú a uplatniť vedomosti pri uskutočňovaní reálnych úloh.

Videotréner je v angličtine, čím sa skvalitňuje príprava na praktické použitie vedomostí v reálnych systémoch (tie sú v prípade IT spravidla v angličtine) a poprípade aj na certifikačnú skúšku. Videotréner je vybraný tak, aby spĺňal nielen vysoké kvalitatívne požiadavky kladené na obsah tréningu, ale aj aby bol zrozumiteľný pre nenatívnych študentov. Počas celého školenia máte k dispozícii slovenského mentora, ktorý je pripravený pomôcť vám s úskaliami tréningu a zároveň aktívne usmerňuje tréning.

Pre metódu Mentored Learning je charakteristická flexibilita, individuálny prístup a garancia zachovania vysokej kvality. Táto metóda umožňuje:
  • každému študentovi určiť si termín školenia,
  • otvoriť triedu už pre jedného študenta,
  • študent si určuje také tempo výučby, aké mu vyhovuje,
  • rozdeliť niekoľkodňový kurz do menších časových blokov v priebehu dlhšieho obdobia.
Ďalšie informácie k tejto metóde nájdete na stránke venovanej Mentored Learning. Pozrite si katalóg Mentored Learning kurzov počítačovej školy New Horizons Slovensko. V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať na adrese marketing@newhorizons.sk alebo na tel. č. +421 2 3218 1000.