štvrtok 19. decembra 2013

Potvrdenie o prečítaní doručených správ (Outlook 2003/2007/2010)

Existuje veľa dôvodov, prečo by ste chceli vedieť, či niekto otvoril e-mail, ktorý ste odoslali. Možno obsahuje na čas citlivý materiál a vy si potrebujete overiť, kedy si ho daná osoba prečítala. Alebo možno sa snažíte urobiť si plány na obed a chcete vedieť, či si príjemca prečítal e-mail. Je v celku jednoduché pridať potvrdenie o prečítaní k vašim odchádzajúcim e-mailom, takže ste vždy oboznámený, keď príjemca e-mail otvorí.

Po vytvorení novej správy kliknite v okne správy na tlačidlo Options na paneli nástrojov a zobrazí sa dialógové okno Message options. V Outlook 2007 zobrazíte dialógové okno Message options tak, že pôjdete na záložku Message a kliknete v pravom dolnom rohu na ikonu Options group. V Outlooku 2010 kliknite na kartu Options a zobrazí sa nasledujúci obrázok.


V sekcii možnosti sledovania (Tracking options) vyberte Žiadosť o prečítaní tejto správy, a potom kliknite tlačidlo Close. (V Outlook 2010 zaškrtnite možnosť Request a Read Receipt).

Je dôležité si poznamenať, že vám to nezaručuje, že budete dostávať oznámenie o prečítaní, keď prijímateľ otvorí e-mail. Server príjemcu správy môže byť nastavený, aby neposielal potvrdenia o prečítaní. Tiež príjemca si môže nastaviť vo svojom e-mailovom programe možnosť zamietnutia potvrdenia o prečítaní alebo má možnosť manuálne odpovedať: Nie, neposielať potvrdenie o prečítaní, keď je vyzvaný.