pondelok 22. novembra 2010

Prepínanie medzi mriežkami a orámovaním (Excel 2003/2007/2010)

Orámovanie komplexných tabuliek je časovo náročné, najmä ak potrebujete zakaždým vyznačiť oblasť a vybrať typ orámovania. Vedeli ste, že v Exceli máte k dispozícií nástroj, ktorým môžete jednoducho orámovať vaše tabuľky tak, že len kreslíte čiary?

Excelovský nástroj Draw Border vám šetrí veľa času pri orámovaní buniek. Stačí na paneli Formatting otvoriť paletu Borders, vybrať možnosť Draw Border a pomocou kurzora myši nakresliť, kde chcete zobraziť čiary.

Takisto môžete prepínať medzi nástrojmi kreslenia čiar alebo mriežok pomocou prepínacieho tlačidla na paneli Borders, ktorý sa objaví. Avšak existuje jednoduchší spôsob, ako prepínať medzi týmito režimami. Len podržte kláves [Ctrl]. Ak je kláves stlačený, nástroj používa opak formátovania od aktívneho režimu.


Tento tip môžete použiť aj pre Excel 2007 a 2010. Nástroj Draw Border nájdete na rozbaľovacom zozname tlačidla Borders v skupine Font na karte Home. Z rozbaľovacieho zoznamu nemusíte zakaždým vyberať Draw Border alebo Draw Border Grid (ak chcete kresliť mriežky), ale môžete použiť klávesovú skratku [Ctrl]. Ak je kláves stlačený, nástroj používa opak formátovania od aktívneho režimu.