piatok 5. novembra 2010

Urýchlite spustenie operačného systému (Windows XP)

Ak patríte medzi tých, ktorí sa snažia za každú cenu zrýchliť svoj počítač, tu je tip, ako na to. Spúšťací proces operačného systému Windows je komplexná množina činností spravidla riadená niekoľkými konfiguračnými súbormi. Pozrime sa na súbor Boot.ini.

Boot.ini je konfiguračný súbor zvyčajne umiestnený v koreňovom adresári disku s operačným systémom (zvyčajne C:\). Tento môže byť upravovaný pomocou textového editora (napríklad Notepadu).

V tomto tipe skúsime zrýchliť proces spúšťania odstránením niektorých procesov. Uvedené príklady sú použiteľné pre Windows XP.

Proces môžeme spúšťania môžete urýchliť takto:

  1. Spustite Notepad a otvorte súbor BOOT.INI (zvyčajne umiestnený v C:\). Je dobrým zvykom vyrobiť zálohu tohto súboru pred uskutočnením zmien pre prípad, že sa budete chcieť vrátiť k pôvodnému stavu.
  2. Odstráňte parameter /bootlog. Parameter /bootlog zaznamenáva zavádzané ovládače počas spúšťania systému. To pomáha zistiť, ktorý ovládač spôsobuje problémy. Ale ak nerobíte diagnostiku, môžete tento parameter odstrániť.
  3. Pridajte parameter /noguiboot. Tento parameter vypne základnú grafickú podporu počas spúšťania systému. Takto sa nebude zobrazovať úvodná grafická obrazovka. Týmto spôsobom môžete tiež diagnostikovať problémy s videom počas spúšťania operačného systému.

Váš konfiguračný súbor by mohol vyzerať asi takto:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional"
/noexecute=optin /fastdetect /noguiboot

Ak si netrúfate editovať súbor boot.ini priamo, môžete použiť štandardný konfiguračný nástroj od Microsoftu – msconfig.

Kliknite na Start > Run a napíšte msconfig do textového poľa. Prejdite na záložku boot.ini.