streda 20. apríla 2011

Striedavé tieňovanie riadkov (Excel 2000/2003/2007/2010)

Pracovné zošity často obsahujú stovky alebo tisíce riadkov, ktoré môžu znamenať hotový blázinec pre vaše oči. Striedavé tieňovanie riadkov uľahčuje čítanie rozsiahlych tabuliek a zvyšuje orientáciu. Ak tieňujete riadky manuálne, všetky zmeny, ktoré vykonáte v dátach neskôr (napr. odstránenie riadku), spôsobia problémy s tieňovaním.

Tu je rýchly spôsob, ako použiť tieňované riadkovanie na každý druhý riadok pomocou podmieneného formátovania. Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Vyberte rozsah dát, v ktorých chcete použiť striedavé tieňovanie riadkov.
  2. Zvoľte Format | Conditional Formatting z menu na otvorenie okna s podmieneným formátovaním. (V 2007/2010, kliknite na kartu Home a potom kliknite na Conditional Formatting v skupine Styles a vyberte New Rule na otvorenie nového okna na definovanie pravidla.)
  3. V zozname vyberte možnosť Formula Is from (Vo verzii 2007/2010, vyberte možnosť Use A Formula To Determine Which Cells To Format).
  4. V zodpovedajúce textovom poli zadajte: =MOD(ROW(),2)=1
  5. Kliknite na tlačidlo Format, aby ste otvorili dialógového okna na formátovanie bunky a nastavte požadované formátovanie.
  6. Kliknite na tlačidlo OK.

Excel zmení formátovanie každého druhého riadku vo vybranom rozsahu dát. Ak pridáte alebo odstránite riadky, tieňovanie riadkov urobí aktualizáciu podľa vašich zmien.



Poznámka: Od verzie 2010 sa vo vzorcoch používajú ako oddeľovače parametrov bodkočiarky (a nie čiarky).