pondelok 23. mája 2011

Odstránenie rámčekov z hypertextových odkazov (InDesign CS2/CS3/CS4/CS5)

Nových používateľov Adobe InDesign môže často zmiasť rámček, v ktorom je uzavretý importovaný text. Intuitívne by ste sa mohli pokúsiť rámček označiť a odstrániť, ale nefunguje to. Existuje jednoduchý spôsob, ako na to.

Z menu vyberte Window > Interactive > Hyperlinks, čím zobrazíte panel Hyperlink na prácu s hypertextovými odkazmi. Na paneli Hyperlink uvidíte v zozname uvedený hypertextový odkaz pre každý výskyt takéhoto rámčeka v importovanom texte. Kliknite na niektorý hypertextový odkaz v zozname a pretiahnite ho na ikonu koša v dolnej časti panela, čím odkaz odstránite. Kliknutím na tlačidlo Yes vo výstražnom okne potvrdíte, že odkaz chcete naozaj odstrániť. Tento krok opakujte pre každý hypertextový odkaz.



Nový štýl pre hypertextový odkaz si môžete všimnúť aj na paneli Character Style. Tento štýl odstránite rovnakým spôsobom tak, že príslušný znakový štýl a vtiahnete do koša nachádzajúceho sa na spodnej strane panela Charakter style.

Ale ak chcete hypertextové prepojenie zachovať a odstrániť len rámček, urobte dvojklik na zvolený odkaz na paneli Hyperlink a v časti Appearence vyberte z ponuky Type možnosť Invisible Rectangle.