streda 8. júna 2011

Alternatívy k ukladaniu BLOB dát v databáze (mSQL 7 +)

Zistiť, kam ukladať obrázky, PDF a ďalšie dokumenty je jedno zo strategických rozhodnutí pri návrhu. Uloženie týchto BLOB objektov v databáze môže uľahčiť vyhľadávanie, zabezpečenie a správu, na druhej strane nie je to vždy praktické z hľadiska výkonu. Našťastie, keď sa rozhodnete neukladať BLOB do databázy, máte na výber niekoľko iných alternatív.

  • Generovanie dokumentov programovo. Dáta môžete ukladať ako text (alebo XML) v databáze, a potom mať vlastné aplikácie, ktoré budú z takýchto dát generovať dokumenty v rôznych formátoch (RTF, PDF, atď). Toto je často najlepší prístup, ako sa vyhnúť duplikácii dát a poskytuje kompaktné uloženie a maximálnu flexibilitu.
  • Ukladanie ciest v databáze. V databáze si môžete v textovom stĺpci uložiť len odkaz na dokument. Týmto spôsobom môžu vaše aplikácie používať databázu na zistenie, či dokument existuje (na základe kritérií v ďalších stĺpcoch databázy) a následne môžu načítať dokument pomocou určenej cesty.
  • „Bezdatabázové“ riešenie. Nakoniec musíme uznať, že existujú situácie, kedy databáza nie je potrebná. Ak si vymyslíte nejaké štandardizované pomenovanie súborov a adresárov, môže byť vaša aplikácia schopná nájsť ich bez nutnosti hľadania v databáze. Jednoduché hľadanie adresára (napr. pomocou FileSystemObject. NET), môže byť dostatočné pre potreby vašich aplikácií.