utorok 7. júna 2011

Dokumenty bez chyby s kontrolou gramatiky (Word 2003/2007/2010)

Pri záverečných prácach, diplomovkách, ale aj úradných dokumentoch môžu gramatické chyby vyvolať negatívne dojmy z celého dokumentu bez ohľadu na jeho obsah. Ruku na srdce, ale nie všetci máme bezchybnú gramatiku. Preto by sme mali využiť všetky dostupné prostriedky, aby sme množstvo chýb znížili. Ak si nemôžete dovoliť zaplatiť profesionálneho jazykového korektora, ktorý vám urobí kvalitné jazkové korektúry, môžete využiť aspoň kontrolu pravopisu v Microsoft Worde.

Súčasťou Wordu je nástroj kontrola pravopisu (SpellChecker). Tento nástroj za nás neskontroluje gramatiku na úrovni jazykového korektora, ale porovná všetky slová v dokumente so slovníkom, čím nám pomôže odstrániť rôzne preklepy, ypsilony vo vybraných slovách a pod.

Skôr než sa pustíte do kontroly gramatiky, potrebujete nastaviť správny jazyk kontroly. Jazyk nastavíte tak, že vyberiete do bloku celý dokument pomocou [CTRL] A alebo len jeho časť. Následne na karte Review v skupine Language kliknite na tlačidlo Lanuage a v rozbaľovacom menu vyberte možnosť Set Proofing Language. (Vo Worde 2003 kliknite na Tools | Options | Spelling & Grammar)



V okne Language vyberte jazyk, v ktorom má prebehnúť kontrola gramatiky a kliknite na tlačidlo Ok.



Samotnú kontrolu gramatiky spustíte pomocou klávesovej skratky [F7], alebo na karte Review v skupine Proofing kliknite na tlačidlo Spelling & Grammar. Postupne budú prejdené všetky slová a ak sa niektoré nebude zhodovať so slovníkom, pomocou tlačidla Change ho môžete zmeniť, alebo preskočiť pomocou tlačidiel Ignore.