streda 15. júna 2011

Vyhnite sa poškodeným súborom (Photoshop CS2/CS3/CS4/CS5)

Stáva sa vám často, že sa vám poškodia súbory? Skúste sa lepšie pozrieť na pracovný tok. Ak v ňom nájdete prácu s Photoshop súbormi priamo zo siete alebo z vymeniteľného média, napríklad Zip disk, možno ste práve odhalili problém. Otváranie alebo ukladanie súborov v sieti alebo na vymeniteľnom médiu môže spôsobiť vážne problémy siahajúce od problémov s výkonom až k strate dát a poškodeniu súboru.

Niektoré bežné chybové hlásenia pri poškodení súboru:
  • “Could not complete this operation because this file is in an unknown format.”
  • “This document has been damaged by disk error. The most likely cause of this error is a defective disk drive, SCSI, or SCSI termination. Pixels may be damaged. Open anyway?”
  • “Could not complete the request because the file is locked.”
  • “Could not save because of a disk error.”

Ukladanie súborov cez sieť neodporúčame, keďže spoločnosť Adobe takýto pracovný tok nepodporuje. Má k tomu dobrý dôvod: Existuje toľko rôznych konfigurácií serverov s rôznymi premennými, ako sú sieťové protokoly, platformy, softvér, routre a perifériá (vymenovali sme aspoň niektoré), že neexistuje spôsob, ako by tím technickej podpory mohol zopakovať konkrétny scenár a pomôcť vám vyriešiť problém.

Najlepší postup je skopírovať súbor zo siete alebo z vymeniteľného média do počítača. Urobte potrebné úpravy súboru a znova ho uložte vo svojom počítači. Potom skopírujte súbor späť do siete alebo na vymeniteľné médium.