štvrtok 9. júna 2011

Výhody vzorkovania všetkých vrstiev (Photoshop CS2/CS3/CS4/CS5)

Pri mnohých nástrojoch Adobe Photoshop, ako je rozmazanie (Smudge), rozostrenie (Blur), zaostrenie (Sharpen), retušovací štetec (Healing Brush), bodový retušovacé štetec (Spot Healing Brush) a klonovacia pečiatka (Clone Stamp) nájdete na paneli nástrojov možnosť Sample All Layers. Tá je užitočná, ak retušujete fotografiu, ktorá má niekoľko vrstiev a ak chcete vzorku pixelov zo všetkých viditeľných vrstiev a nielen z aktívnej vrstvy.

Obzvlášť užitočné to je, keď chcete dať všetky svoje retušovanie úpravy na samostatnú vrstvu. Môžete vytvoriť novú vrstvu nad ostatnými vrstvami. Vyberte jeden zo spomínaných nástrojov a zaškrtnite možnosť Sample All Layers. Ak budete mať aktívnu novovytvorenú vrstvu, všetky vaše klonovania alebo iné retuše sa budú vytvárať na tejto novej vrstve.

Poslúži vám to na dvojaký účel. Prvý a najbadateľnejší je, že vám to umožňuje odobrať vzorky z celého dokumentu bez nutnosti zlúčiť vrstvy. Po druhé, umožní to ukázať vášmu klientovi, ako veľa úsilia ste museli vynaložiť na retušovanie jeho fotografií.