pondelok 15. augusta 2011

Neotvárajte šablóny zbytočne (Illustrator CS2)

Pri inštalácii Adobe Illustrator CS2 vám inštalátor nakopíruje na pevný disk cez 150 MB šablón a ukážkových súborov. Tieto kresby môžete použiť tak ako sú, alebo ako východiskový bod pre vašu prácu. Ďalších 170 MB vynikajúcich obrázkov a fotografií nájdete na inštalačnom médiu.

Existujú dva spôsoby, ako otvoriť tieto šablóny. Prvý spôsob je cez dialógové okno Open/Save. Druhý spôsob je použitie Finder/Explorer. Problém s obidvomi týmito spôsobmi je, že žiadny vám nezobrazí náhľad šablón. Stále musíte otvoriť šablónu v Illustratore, aby ste videli, ako vyzerá.

Ak sa chcete vyhnúť otváraniu jednotlivých šablón v Illustratore, môžete si vytvoriť vlastný katalóg šablón pomocou Adobe Bridge. Katalóg vytvoríte takto:

  1. Otvorte Adobe Bridge. Ak je to nutné, prepnite sa na predvolenú pracovnú plochu výberom Window > Workspace > Reset To Default Workspace.
  2. Lokalizujte na pevnom disku priečinok Cool Extras v priečinku s programom Adobe Illustrator. Nájdete v ňom priečinok so vzorovými súbormi (Sample Files) a šablónami (Templates).
  3. Kliknutím na každý z týchto priečinkov a z menu vyberte File > Add to Favorites.
  4. Podobne vyhľadajte doplnkové súbory na inštalačnom CD, ak chcete vyrobiť náhľady aj z týchto obrázkov. Pridajte priečinky Clip Art a Stock Photos medzi obľúbené položky (Favorites)

Od tejto chvíle, kedykoľvek budete prezerať dostupné obrázky, ktoré sú súčasťou Adobe Illustrator CS2, stačí ak kliknete na priečinok na paneli Favorites v Adobe Bridge. Náhľad sa zobrazí na pravej strane obrazovky. Ak chcete niektorý z obrázkov otvoriť v Illustratore, dvakrát naň kliknite.