utorok 23. augusta 2011

PDF dokument s rôznymi rozmermi strany (Adobe Acrobat)

Hoci mnoho aplikácií umožňuje nastaviť rôzne rozmery stránok v rámci jedného dokumentu, nie každá aplikácia je schopná neskôr tieto stránky exportovať. Vezmime si ako príklad Microsoft Word.

Problém s Wordom je, že dovolí vytvoriť v dokumente rozdielne rozmery stránok, ale neumožní vám takéto stránky exportovať ako celok do jedného PDF súboru. Akonáhle PDF writer narazí na alternatívnu veľkosť strany, uloží ju do samostatného PDF súboru. Následne sa vráti ku zvyšku štandardne zobrazených strán, ktoré uloží do ďalšieho PDF súboru. Takýmto spôsobom pokračuje ďalej, až kým nenarazí na ďalšiu alternatívnu veľkosť strany a celý cyklus sa opäť opakuje. Na konci ukladania word dokumentu do PDF súboru máte namiesto jedného potrebného PDF súboru týchto súborov niekoľko.

Našťastie Adobe Acrobat Professional prináša veľmi jednoduché riešenie ako tomuto všetkému predísť. Pre uloženie Word dokumentu, ktorý obsahuje viacnásobné veľkosti strán do jedného PDF súboru stačí:

  1. Uložiť Word dokument do formátu PDF môžete buď pomocou príkazu Save As alebo Print.
  2. Otvorte prvý PDF súbor v Acrobat Professional a zvoľte Document | Insert Pages. Vyberte si PDF súbor, ktorý chcete pridať do dokumentu a potom kliknite na Select.
  3. Určite, kam sa majú strany uložiť a kliknite na OK.

Strany z dokumentu sú pridané do prvého na miesto, ktoré ste určili. Pokračujte takýmto spôsobom až pokým nebudú všetky strany na svojom mieste.