piatok 16. septembra 2011

Ak fix nefunguje, pozrite sa na oprávnenia (Microsoft SQL Server)

Niekedy nastáva časovo najnáročnejšia časť opravy chyby potom, čo ste prišli na to, ako to opraviť. Povedzme napríklad, že ste zúžili príčinu chyby na problémový riadok kódu, ktorý volá storovanú procedúru. Aby ste predišli zlyhaniu ďalších častí aplikácie, môžete rozhodnúť, že existujúcu procedúru nezrušíte. Namiesto nej vytvoríte novú pre konkrétny riadok kódu, ktorý nefunguje. Implementujete opravu a začnete testovať, avšak správanie kódu je rovnaké ako predtým...
Častý dôvod pre vznik tohto druhu scenára je, že ste zabudli nastaviť zodpovedajúce používateľské oprávnenia k objektu, ktorý ste vytvorili. Tieto oprávnenia môžete spravovať skúmaní vlastností vytvoreného objektu v Enterprise Manager alebo SQL Server Management Studio. Všeobecne platí, že ak budete skúmať oprávnenia pre ďalšie podobné objekty databázy, dozviete sa, aký používateľský účet aplikácia používa.

Takže ešte raz základné pravidlo: Ak ste vytvorili objekt, nastavte oprávnenia! Spomienka na tento jednoduchý princíp môže ušetriť hodiny frustrácie.