streda 28. septembra 2011

Neuspite divákov zlou prezentáciou (PowerPoint)

Fráza uspať PowerPoint prezentáciou sa v poslednom čase stáva viac populárna než je vhodné. Tento pojem vyjadruje spôsob, akým prezentujúci nesprávne využívajú PowerPoint a oberajú svoje publikum o čas. V tomto kurze Microsoft PowerPoint sa pozrieme na 3 aspekty nesprávnej prezentácie.

Obsah
Prezentácia, ktorá nezodpovedá potrebám publika, je nudná a obťažuje divákov. Prezentované informácie môžu byť príliš odborné alebo aj nedostatočne odborné vzhľadom na publikom. Prípadne publikum už pozná informácie, o ktorých hovoríte. Je dobrým zvykom zistiť ešte pred začatím prezentácie čo najviac o tom, čo publikum už vie a čo potrebuje vedieť .

Dizajn
Snímky, ktoré majú príliš veľa textu sú jasným znamením zlej prezentácie. Diváci sa zvyčajne sťažujú na text, ktorý je príliš malý alebo nejasný, alebo na prehnane komplikované pozadie. Inými symptómami môžu byť veľmi zložité diagramy a grafy.

Majte preto svoje snímky jednoduché a hľadajte spôsoby ako komunikovať informácie vizuálne. Podľa bežných skúseností diváci nemôžu adekvátne čítať a počúvať zároveň. (Skúste si to sami na sebe!) Z tohto dôvodu by ste im nemali na snímke ukazovať presne to, čo hovoríte. Nie je žiaden problém, ak budete hovoriť bez snímku.

Prezentovanie
V prípade, že prezentér nehovorí jasne, nepozerá sa na publikum a príliš často hovorí “um”, diváci strácajú trpezlivosť. Urobte si čas na precvičovanie, prípadne sa nahrajte na video, aby ste mohli sami seba posúdiť.