pondelok 7. novembra 2011

Podmienečne vylúčenie časti kódu (ASP.NET)

Tí z vás, ktorí ovládajú základy v jazyku Visual Basic, mohli dlho závidieť jeho schopnosť vylúčiť časť kódu na základe hodnoty podmienenej kompilačnej konštanty. Už viac nemusíte závidieť. Nové a ešte lepšie riešenie tohto problému je k dispozícii práve teraz v ASP.NET. Tu je návod, ako funguje.

Začnite tým, že otvoríte dialógové okno pre ASP.NET projekt. Vyberte Configuration Properties a potom vyberte Build. V dolnej polovici dialógového okna by ste mali vidieť zmienku o podmienenej kompilačnej konštante, ktorú hľadáte. Všimnite si, že dve sú už preddefinované: DEBUG a TRACE. K dispozícii je tiež pole, kde si môžete definovať vlastné konštanty.

Ak chcete označiť procedúru tak, aby rešpektovala definovanú konštantu, jednoducho vytvorte odkaz na pole Conditional v deklarácii procedúry ako je znázornené tu:

<conditional(“stagingserver”)> Sub MyProc()
‘Kód, ktorý môže byť ignorovaný
End Sub

Ak je bola konštanta nastavená vo vlastnostiach projektu, potom bude vylúčená. V zlepšení oproti staršej verzii podmieneného prekladu vo Visual Basic bude vylúčené aj samotné volanie vylúčeného kódu. Na druhej Vo VB 6.0 by bol označený kódom vylúčená, ale jeho volania by sa stále uskutočňovali, čoho dôsledkom by boli chyby pri kompilácii.