utorok 22. januára 2013

Namapujte si SharePoint úložisko ako sieťový disk (Windows)

Vo firemnom prostredí sa na zdieľanie súborov často používa SharePoint portál. Pristupuje sa k nemu cez http protokol a webový prehliadač, prípadne si môžete SharePoint úložisko pridať do Microsoft Outlooku a pristupovať k súborom (na čítanie). Ak však chcete súbory do úložiska zapisovať, namapujte si sieťový disk. V dnešnom krátkom kurze si ukážeme ako namapovať sieťový disk na SharePoint úložisko z príkazového riadku.


Postupujte takto:
  1. Spustite príkazový riadok – kliknite na tlačidlo Start, z ponuky vyberte Run a napíšte cmd (v prípade Windows Vista/7 kliknite na tlačidlo Start, napíšte cmd a stlačte Enter).
  2. Predpokladajme, že Z je meno želaného nového sieťového disku a meno vášho SharePoint úložiska je server. Napíšte: net use Z: "http://server/"
  3. Stlačte Enter.
V prieskumníkovi vám pribudne nový disk označený Z, po ktorom môžete prechádzať ako po vašom pevnom disku. Rovnakým spôsobom si môžete namapovať ako  sieťový disk ľubovoľný priečinok na vašom lokálnom disku. Ak sa v ceste nachádzajú medzery, je potrebné celú cestu (adresu) uzavrieť do úvodzoviek.

Nabudúce si ukážeme, ako odstrániť sieťový disk pomocou príkazového riadku.