štvrtok 24. októbra 2013

Prepojenie Microsoft Word dokumentov na dáta v Exceli (2003/2007/2010)

Mnohí z nás vytvárajú rozsiahle správy pomocou tabuliek v Exceli. Bohužiaľ, čísla nie vždy hovoria samé za seba. Tabuľky môže urobiť zrozumiteľnejšie tak, že k ním doplníte písomný výklad v podobe textového dokumentu. Takéto riešenie vám ponecháva dva oddelené súbory: dokument programu Word, ktorý obsahuje teóriu a súhrn tabuľkových hodnôt, a tabuľky programu Excel, ktoré obsahujú samotné výpočty a hodnoty. Jednoduchšou alternatívou je začleniť kľúčové číselné údaje z tabuľkového procesora Excel do dokumentu programu Word.

V dokumente programu Word si môžete nastaviť, aby sa vložené Excel dáta automaticky aktualizovali pomocou funkcie Paste Link. V tabuľkovom procesore Excel skopírujte dáta, ktoré chcete vo Vašom Wordovskom dokumente. Prepnite sa do Wordu a umiestnite kurzor na miesto, kde by ste chceli prepojený objekt zobraziť. Zvoľte Edit | Paste Special a možností vyberte Paste Link. (V programe Word 2007/2010, na karte Home, kliknite na rozbaľovaciu šípku pod tlačidlom Paste v skupine Clipboard, a potom vyberte Paste Special z rozbaľovacieho zoznamu. Vyberte možnosť Paste Link.) Zo zoznamu As vyberte Microsoft Excel Worksheet Object (názov objektu sa môže v Exceli mierne líšiť v závislosti na používanej verzii) a kliknite na tlačidlo OK. Údaje, ktoré ste vybrali, sa objavia v dokumente Word. Ak chcete manuálne aktualizovať odkaz z Wordu, vyberte Edit | Links a kliknite na tlačidlo Update Now a potvrďte stlačením OK.

Ak chcete zmeniť štýl obtekania okolo prepojených dát, kliknite pravým tlačidlom myši na objekt a z menu zvoľte Format Object. V dialógovom okne Format Object, kliknite na kartu Layout. Vyberte štýl obtekania z oblasti Wrapping Style a kliknite na tlačidlo OK. Následne môžete objekt presunúť na jeho konečnú polohu.