piatok 8. apríla 2011

Jednoduchý spôsob, ako uložiť nepomenované farby (InDesign CS2/CS3/CS4/CS5)

Aj keď je lákavé namiešať si vlastné farby v paneli Color, vynechávanie extra krokov potrebných na uloženie farieb do vzorkovníka (Swatches) nie je dobrý zvyk. Nie preto, žeby sa farby nezobrazili správne. Aj takéto farby sa zobrazia správne. Problém s použitím nepomenovaných farieb (unnamed colors) je, že sa dajú len veľmi ťažko v prípade potreby v dokumente vyhľadať.

Povedzme napríklad, že ste použili vlastnú farbu v celom dokumente a teraz je potrebné ju zmeniť na inú farbu. Je to jednoduchý krok v prípade, že farba je uložená vo vzorkovníku. Ak to tak nie je, je to časovo náročný proces. Našťastie môžete nezadefinované farby, ktoré ste vytvorili cez panel Colors a použili v dokumente, ľahko pridávať do vzorkovníka, keď zvolíte Add Unnamed Color z kontextového menu panela Swatches.



Takto pomenujete farbu hodnotami jednotlivých farebných zložiek. Ak chcete premenovať farbu, dvakrát kliknite na jej vzorku na paneli Swatches. Otvorí sa dialógové okno Swatch options. Potom zrušte voľbu Name with Color Value a zadajte názov do textového poľa Swatch Name. Nakoniec kliknite na tlačidlo OK. Teraz sú vaše vlastné farby uložené v paneli Swatches a dajú sa ľahšie identifikovať.