streda 7. septembra 2011

Ušetrite si bolesti hlavy pri písaní dopytov (SQL Server)

Bežná prax, ktorá môže spôsobiť veľa frustrácie, je používať rovnaké názvy stĺpcov v rôznych tabuľkách. Napríklad, môžete mať tabuľku Services so stĺpcom Name pre služby, ktoré spoločnosť vykonáva, a tabuľku Company so stĺpcom Name pre meno spoločnosti. Navyše, pre lepšie sledovať cudzích kľúčov, môžu mať obidve tabuľku stĺpec CompanyID.

Tento prístup vám môže jednoznačne skomplikovať život v budúcnosti. Napríklad, predpokladajme, že je potrebné vytvoriť SQL dopyt, aby na spojenie tabuliek Services a Company a výsledky sa vložili do inej tabuľky. Nielenže budete musieť použiť odkaz na tabuľky pri názvoch niektorých stĺpcov, aby sa zabránilo chybe nejednoznačného identifikátora stĺpca, ale budete musieť vytvoriť aliasy stĺpcov, pretože nemôžete mať rôzne stĺpca nazvané Name v tabuľke alebo pohľade.

Všetky odkazy, aliasy pre tabuľky, aliasy pre stĺpce, ktoré budete pravdepodobne musieť vyrobiť, môžu byť časovo náročné a navyše mätúce. Namiesto toho jednoducho pridajte názov tabuľky k názvu stĺpca:

Company_Name
Services_Name

Identifikácia názvy stĺpcov unikátnym spôsobom umožňuje ľahšie pochopiť schémy a rozlíšiť, či nejaký výsledok nazvaný Name je názov spoločnosti alebo názov služby.

Podobne môžete použiť takéto názvy na sledovanie primárnych a cudzích kľúčov ako je znázornené na nasledujúcom príklade:

Company_PK
Services_CompanyFK

Aj keď sa tento postup môže zdať na prvý pohľad zvláštny, ušetrí vám veľa času pri písaní kódu, keď sa budete snažiť rýchlo si spomenúť na názvy stĺpcov.